Dietă

STUDIU La bătrânețe, un pui de somn după-amiaza face minuni pentru creier, dar nu pentru întreg organismul

Somnul de după-amiază se traduce printr-o mai bună agilitate mintală, arată un studiu recent realizat pe vârstnici în China. Acesta îmbunătățește capacitatea de a conștientiza locația, fluența verbală și memoria de lucru.

Cercetarea în urma căreia s-a ajuns la aceste concluzii a fost realizată pe 2.214 persoane cu vârste de peste 60 de ani. Toți au fost întrebați care sunt obiceiurile lor de somn și apoi au fost supuși la o serie de teste, prin care li s-au măsurat diferite tipuri de abilități cognitive, de la rezolvarea anumitor probleme până la capacitatea și durata de concentrare.

Dintre cei care au participat la studiu, 1.534 de persoane au relatat că adormeau după-amiaza cel puțin ocazional, în timp ce 680 au spus că nu aveau acest obicei, arată Science Alert.

Cercetarea a concluzionat că scorurile de performanță cognitivă erau „semnificativ mai mari” la persoanele care obișnuiau să se odihnească în mod regulat la amiază.

„Acest studiu a evidențiat o performanță cognitivă mai mare la vârstnicii care dormeau după prânz, susținând studiile observaționale anterioare”, spun autorii cercetării, într-un raport publicat de jurnalul General Psychiatry.

”Puiul de somn” a fost definit în cadrul studiului ca având o durată mai mică de două ore și mai mare de cinci minute.

În mod interesant, însă, studiul a arătat că persoanele care dormeau după-amiaza aveau un nivel al trigliceridelor mai mare decât celelalte. Acestea se află în strânsă legătură cu sedentarismul, printre altele.

Vizualizări: 4,314

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Dietă:

Citește și: